"Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic." - Albert Einstein
Industria naţională de apărare realizează produse cu performanţe tehnologice la nivel mondial
article picture
  • Lunetele românești, realizate de IOR SA printre cele mai bune din lume

Întreprinderea Optică Română (IOR) a primit, ieri, din partea secretarului de stat, coordonator al domeniului industria de apărare, Sorin Encuțescu, „Diploma de Excelență” a Departamentului pentru Industria de Aparare. Diploma a fost acordată pentru produsele de înalt nivel tehnologic realizate de companie, care au generat un interes deosebit pe piețele externe.

Înmânarea acestei Diplome de Excelență se bazează pe recunoașterea internațională a activităților de cercetare-dezvoltare realizate în companie, pe valoarea produselor fabricate, pe aprecierea calității muncii și a rezultatelor obținute de companie. În prezent IOR SA are comenzi ce depășesc capacitatea de producție, înscriind-o pe un trend ascendent din punctul de vedere al cifrei de afaceri și volumului de export.

IOR București a obținut de la înființarea sa, în anul 1936, 87 de brevete de invenție. În acest an, compania a primit, la Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii „PRO INVENT- 2015” de la Cluj, Marele premiu al juriului pentru invențiile sale în domeniul opto-mecanicii precum și două medalii de aur pentru dispozitivele și produsele realizate.

În „Top Afaceri România 2015” si „Top Afaceri România 2014”, societatea IOR SA a primit Diploma pentru locul 1, la domeniul: „Fabricarea de instrumente optice si echipamente fotografice”.

Cu luneta IOR 5.8-40x56 a fost realizat record mondial pentru tragere cu pușca cu lunetă la distanta de 3400 m, echivalentul a 32 terenuri de fotbal – link:https://www.youtube.com/watch?v=t5m_vBSAFoA

Cu acelaşi tip de luneta, specialişti din Germania au realizat performanța de a lovi o scobitoare și un ac cu gămălie la distanța de 100 m, tragere în poligon – link: https://www.youtube.com/watch?v=y60VPlo4WuU

*

* * *

Informații de background

IOR este singura societate românească cu tradiție în proiectarea și realizarea de aparatură opto-mecanică, după militarizarea sa, în anul 1941, realizând în special produse pentru armată: binocluri, lunete, telemetre etc.

După anul 1949, produce primele lentile de ochelari, apoi, în anul 1951 este realizat primul microscop didactic și în 1954 primul aparat foto.

Dupa 1959 acordă o mai mare atenție domeniului medical și apar primele produse pentru oftalmologie și începe producția de aparatură de proiecție cinematografică.

În 1960, IOR produce primul microscop de laborator binocular, în 1961 primul unit dentar, în 1962 primul microscop de cercetare, iar în 1967 începe să producă obiective foto.

IOR începe colaborarea cu firme precum FOG sau PENTACON, iar mai apoi cu LEITZ, C. ZEISS, SCHNEIDER etc.

După anii 1980, sunt abordate noi domenii precum: optoelectronica, laser, metrologie, termoviziune cu aplicații diverse.

IOR a facut în ultimii ani schimbări structurale majore, înnoindu-și linia tehnologică cu centre de prelucrare și strunguri cu comandă numerică și aparate de control.

Autor:

Autorul articolului este singurul responsabil pentru informatiile postate pe acest portal si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.


Niciun comentariu     Conectare pentru a comenta Regulament
  (10 stele din 1 vot(uri))