"Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic." - Albert Einstein
Scrisoare deschisă Domnului Klaus Werner Iohannis PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI
article picture

Scrisoare deschisă

Domnului

Klaus Werner Iohannis 

PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI 

Stimate Domnule Preşedinte,

Este o deosebită onoare să mă adresez dumneavoastră, ca reprezentant al Organizației Patronale Industria de Apărare. 

Avem plăcerea să vă informăm că în data de 06.10.2015 a fost înscrisă la judecătoria sectorului 6 București, Organizația Patronală Industria de Apărare. Aceasta este singura organizație din domeniul industriei de apărare înființată conform prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011 și reunește principalele societăți comerciale din acest domeniu. Obiectivul acestei organizații îl reprezintă promovarea intereselor industriei de apărare naționale, de stat și private. 

Strategia de securitate reprezintă un deziderat de maximă importanță, în special în actuala conjunctură geopolitică și apreciem eforturile dumneavoastră privind modernizarea armatei. Trebuie totuși subliniat că securitatea națională nu se poate realiza decât cu sprijinul direct al industriei de apărare naționale.

În cadrul dialogului social, sindicatele și-au arătat sprijinul în efortul de revitalizare a industriei de apărare - ca pilon al securității naționale și, împreună cu Organizația Patronală Industria de Apărare, militează pentru: 

  1. Impunerea transparenței și a predictibilității în achizițiile Ministerului Apărării Naționale, esențială fiind astfel eliminarea cazurilor de corupție.
  2. Realizarea unui nou cadru juridic care să reglementeze funcționarea industriei de apărare naționale atât private, cât și de stat.
  3. Promovarea pe terțe piețe a industriei de profil prin efort propriu, dar și cu sprijin și implicare directă a Ministerului Apărării Naționale.
  4. Promovarea cooperării internaționale, într-un mod transparent pentru toți potențialii parteneri. Se va urmări transferul de tehnologie, integrarea în circuitul internațional precum și producția locală.
  5. Integrarea în structurile Euro-Atlantice inclusiv în zonele specifice industriei de apărare.

Având în vedere că în prezent ne confruntăm cu numeroase probleme grave și disfuncționalități în cooperarea cu Ministerul Apărării Naționale, am solicitat de urgență în data de 14 octombrie 2015, împreună cu Blocul Național Sindical și în conformitate cu legea dialogului social, o audiență domnului Mircea Dușa, ministrul apărării naționale la acea dată, explicând natura urgenței. Nici până astăzi nu am primit un răspuns la solicitarea noastră, domnia sa reafirmându-și, astfel, încă o dată (dez)interesul pentru industria națională de apărare.

Dorim să subliniem că începând cu 23 decembrie 2009 modernizarea de carton sau mai bine zis lipsa cruntă a modernizării Armatei Române se datorează domnului Gabriel Oprea, sub conducerea căruia au fost blocate toate proiectele fiabile, în acești 6 ani de zile nefinalizându-se nici un program major. Trebuie remarcat faptul că, deși au fost cheltuite sume fabuloase de bani pentru achiziții de tehnică militară, nu s-a acordat nici o prioritate industriei de apărare naționale și nici achiziționării de echipamente strategice necesare apărării teritoriului național, accentul fiind pus mai degrabă pe elemente logistice care sunt doar elemente de sprijin, nu au caracter clar defensiv sau ofensiv. Așa s-a ajuns ca astăzi aliații noștri din NATO să fie forțați să aducă tehnică de luptă specifică pentru protejarea teritoriului nostru național. 

Unul dintre cele mai edificatoare exemple îl reprezintă cazul Uzinei Mecanice București, cunoscută drept Fabrica de tancuri, entitate economică aflată în proprietatea statului. Astfel, în anul 2014, în vreme ce vechea conducere a acestei fabrici lucra intens cu firme „căpușă”, cu 1-3 angajați, firme ce obțineau între 40 și 90% din cifra lor de afaceri de la această uzină, Ministerul Apărării Naționale oferea contracte masive de reparații tancuri Uzinei Mecanice București fără ca aceste contracte să fie clar urmărite sau discutate neregulile sesizate de către cei în drept, nereguli cunoscute și de fosta conducere a CN Romarm SA, în prezent pusă sub acuzație pentru fapte de corupție. După ce conducerea Uzinei Mecanice București a fost schimbată, Ministerul Apărării Naționale nu a mai dorit să repare tancuri la Uzina Mecanică București, ci a decis să le repare la baza proprie, deși nu are capabilități, dar astfel poate lucra cu firmele dorite. Mai mult, Ministerul Apărării Naționale a trecut la racolarea specialiștilor din cadrul Uzinei Mecanice București. Cu alte cuvinte, acest minister sabotează la modul direct industria de apărare națională, culmea, proprietate a Statului Român!

Ne declarăm extrem de indignați și revoltați, pentru că, deși cu toții cunoaștem aceste fapte de corupție din domeniul achizițiilor de tehnică militară, unele dintre ele subliniate chiar de parlamentari, membri ai comisiilor de apărare, sau prezentate pe larg în presă, niciodată nu am văzut măsuri din partea factorilor responsabili, nu am observat că lupta anticorupție în acest domeniu ar exista.

Se impune de urgență pornirea unei ample, necesare și mult așteptate campanii de verificare a contractelor de achiziții ale Ministerului Apărării Naționale în ultimii 10 ani, anchetă extinsă la firmele private furnizoare ale ministerului și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de fapte de corupție.

Prin prezenta, ca parte a societății civile revoltate de fenomenul corupției generalizate/extinse, vă rugăm pe dumneavoastră, atât în calitate de mediator ales de societatea civilă, cât și de Președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, să luați măsurile care se impun pentru stoparea acestui flagel, cerând în primul rând demisia factorilor decizionali, care se fac vinovați de situația actuală, respectiv: 

  • domnul Mircea Dușa - Ministrul Apărării Naționale,
  • domnul Valeriu Nicuţ - Secretar de Stat (cumnatul fostului vicepremier Gabriel Oprea),
  • general-locotenent Nicolae Ciucă - Şeful Statului Major General,
  • general Marian Hăpău - Directorul general al Direcţiei generale de informaţii a apărării și
  • general-maior Dumitru Scarlat, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

De asemenea, vă solicităm în regim de urgență promovarea unei legi care să permită procurorilor civili ai Direcției Naționale Anticorupție să poată ancheta aceste cazuri de corupție, urmând ca noi - societatea civilă, să punem la dispoziție o serie de materiale suport. Este foarte clar că un procuror militar nu va putea să ancheteze niciodată pe șeful unei structuri de informații sau al altei structuri militare.

Prin prezenta vă aducem cu respect la cunoștință, faptul că în condițiile în care solicitările noastre vor rămâne fără răspuns ca și până acum, noi fiind deschiși dialogului/dezbaterii, în cadrul adunării generale a Organizației Patronale Industria de Apărare ce se va desfășura luni 16 noiembrie, vom analiza împreună cu sindicatele organizarea unor serii de proteste împotriva faptelor de corupție din domeniul achizițiilor militare, pentru a cere și în stradă luarea de măsuri active pentru redresarea industriei de apărare naționale și demiterea factorilor responsabili pentru această situație de fapt.

Vă rugăm să primiţi omagiul celui mai profund respect.

Autor:

Autorul articolului este singurul responsabil pentru informatiile postate pe acest portal si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.


Niciun comentariu     Conectare pentru a comenta Regulament
  (9.18 stele din 33 vot(uri))