"Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic." - Albert Einstein
Revitalizarea industriei de apărare – o necesitate urgentă a României

În actualul context geopolitic, din ce în ce mai imprevizibil, volatil și periculos, securitatea statală este, mai mult decât oricând, primordială. Apărarea țării este însă indisolubil legată de industria națională de apărare, astfel că revitalizarea acestui domeniu de importanță strategică ar trebui să fie una dintre prioritățile României.

Perioada postdecembristă a însemnat declinul masiv al industriei naționale de apărare, dar acest sector încă are potențial de revigorare dacă vor fi luate cât mai rapid măsuri în acest sens. Pentru a suține acest demers de relansare, a fost înființată Organizația Patronală ”Industria de Apărare”, promotorul revitalizării industriei naționale de apărare, a carei lansare oficială a avut loc săptămâna aceasta, la Palatul Parlamentului.

”Convingerea noastră fermă este că o politică de apărare viabilă și eficientă trebuie să aibă inclus pilonul industriei de apărare, deoarece fără acesta, realizarea acestei politici, punearea ei în practică, este sortită eșecului. Susținem necesitatea stringentă de a revitaliza industria națională de apărare. Democrația nu are certificat de garanție inclus, astfel că vrem să dezbatem pe larg această problemă, să nu spună nimeni că nu a știut. Nu mai vrem să discutăm despre , așa cum fac prea mulți, din păcate. Credem că, fie și atât de târziu, trebuie să ne întrebăm ce am făcut NOI în ultimul sfert de veac, ce moștenire lăsăm NOI. Dacă <vrem o țară ca afară>, trebuie să știm că, deși se apropie sărbătorile de iarnă, nu ne-o va aduce Moș Crăciun. Trebuie să o clădim noi, trebuie să reformăm, să transformă, să reorganizăm foarte multe aspecte. Începând din acest moment, începând cu noi, a declarat Floarea Șerban, președintele Organizației Patronale ”Industria de Apărare”, cu prilejul lansării oficiale a organizației.

România riscă să rămână fără industria de apărare dacă nu se rezolva problema resurselor umane, a tehnologiilor învechite sau a cooperării interne și externe, în contextul lipsei de investiții și de sprijin din partea autorităților competente, în special ministerele de forță. Conștientizăm cât de important este în acest moment să avem propriile noastre capabilități de apărare și vom încerca să facem tot posibilul ca acest sector strategic și economic să redevină unul coerent și eficient.”, a punctat Bogdan Bărbulescu, vicepreședintele Organizației Patronale ”Industria de Apărare”.

”Într-o lume în care timpul nu mai are răbdare, parafrazând un clasic, va trebui ca statul român, dacă vrea să rămână proprietar al acestui segment, să-și ia în serios rolul, deoarece nu mai este vreme de pierdut, iar în joc este securitatea națională. Trebuie să fim pragmatici – ne putem oare permite, ca stat, să cumpărăm toate produsele necesare apărării exclusiv din import? Pentru revitalizarea acestui domeniu, autoritățile joacă rolul principal. Pe această cale, transmitem reprezentanților instituțiilor competente faptul că Organizația Patronală Industria de Apărare va propune și promova măsuri care vizează eficientizarea acestui domeniu.”, a atras atenția Floarea Șerban.

Organizația patronală consideră că apărarea și industria trebuie să fie o echipă situată pe aceeași parte a baricadei când vine vorba de asigurarea internă a producției din acest domeniu, în cât mai mare măsură. Prezent la eveniment, Gabriel Beniamin Leș, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, a declarat: ”Deși sunt destul de nou în cadrul departamentului petru armamente, e suficient cât să îmi dau seama că industria de apărare are o problemă serioasă în acest moment, motiv pentru care vreau să vă asigur de tot sprijinul meu, iar întâlnirile pe care le am denotă acest lucru. Vreau să fiți siguri că sunt aplecat asupra ceea ce înseamnă industria de apărare”.

La eveniment a participat și domnul Ioan Marinescu, prefectul județului Dâmbovița, pe teritoriul căruia se află trei uzine din industria de apărare, care și-a declarat suportul încă de la început, fiind unul dintre factorii locali care s-a implicat cel mai mult în rezolvarea unor probleme din domeniul industriei de apărare.

Cooperarea cu sindicatele este esențială în procesul de revigorare a industriei de apărare, iar organizația patronală este deschisă la dialog cu reprezentații sindicali. Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, care a sprijinit organizația încă de la primele demersuri ale acesteia, a atras atenția în cadrul manifestării: În România au dispărut și dispar industrii pentru că nu am avut și nu avem în continuare preocupare vizavi de resursa umană, iar industria de apărare este un exemplu care se află în topul industriilor cu cea mai ridicată medie de vârstă a lucrătorilor. Pe de altă parte, din punct de vedere al oportunităților de cooperare internațională pentru investiții, pierdem tempo-uri pentru că, în opinia mea, există un gen magmă care a controlat și controlează instituțiile statului prin foarte multă corupție (deși aici cunosc și oameni de foarte bună calitate) și care continuă să influențeze decizia”.

De asemenea, Bogdan-Iuliu Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa”, invitat la eveniment, a declarat: ”În primul rând vreau să vă felicit pentru capacitatea de coagulare într-o organizație patronală într-un sector atât de important, care are și perspective în momentul în care există creionată o strategie clară și coerentă. Sperăm ca, prin organizația patronală, să putem construi un parteneriat, un dialog social, fiindcă interesul nostru este de a dezvolta economia, sectoarele de activitate, locurile de muncă, de a crea siguranța locurilor de muncă și dezvoltarea necesară pe care o așteptăm cu toții. E adevărat că forța de muncă este îmbătrânită, dar se poate regenera relativ repede, cu investiții minime, cu condiția să existe o coerență în politicile din domeniul sectorului de apărare. Există numeroase incongruențe care ar trebui corectate de urgență dacă vrem să facem sectorul să fie productiv, competitiv”.

Organizația Patronală ”Industria de Apărare” atrage atenția că nu este admisibil ca în acest domeniu, pentru a fabrica majoritatea produselor, să existe o dependeță aproape exclusivă de import, fiind o vulnerabilitate mult prea mare. Este de ajuns să aruncăm o privire la zonele de conflict din lume pentru a ne da seama că lucruri considerate sigure devin nesigure într-o clipă.

Pe lângă o cât mai mare independență a procesului de producție, la fel de importante sunt și parteneriatele, cooperările interne și internaționale în proiecte ample, un alt deziderat promovat de organizația patronală. O industrie de apărare puternică, atât cu capital de stat, cât și privat, este și rezultatul unor relații de bună colaborare cu industriile de profil din statele membre ale Uniunii Europene și NATO.

Printr-o colaborare normală, eficientă, bazată pe competențe, se va putea clădi un sistem eficient format pe de parte dintr-o industrie puternică de apărare, cu capital majoritar de stat și cu capital privat, iar pe de altă parte din beneficiarii produselor de apărare, cu prioritate forțele armate naționale.

Autoritățile ar trebui să adopte cât mai repede un sistem legislativ coerent cu privire la industria de apărare, să se renunțe la practica modificărilor și completărilor parțiale, care au produs de-a lungul timpului atât de mult rău și care au servit uneori interese mai mult sau mai puțin urgente.

Autoritățile ar trebui să regândească rapid unele practici în privința mobilizării, să înțeleagă că tipul conflictelor militare s-a schimbat și că nu ne așteaptă nimeni câțiva ani să punem în funcțiune fabrici pe care, în loc să le modernizăm acum, suntem obligați să cheltuim sume uriașe să le conservăm și să le păzim, iar aici este vorba despre utilaje învechite, energofage, tributare unor tehnologii de mult depășite, care nu mai pot fi repuse în funcțiune decât cu niște costuri care în foarte multe cazuri depășesc costurile de achiziție a unora noi.

Autoritățile ar trebui să înțeleagă că, deși acest domeniu este în primul rând de importanță strategică, el are în același timp și beneficii economice și sociale: dezvoltare industrială, locuri de muncă, mai ales în zone defavorizate, salarii mai bine plătite urmate de impozite și taxe către bugetul de stat care astfel devine mai bogat.

Organizația Patronală ”Industria de Apărare” militează pentru ca toate contractele din acest domeniu să fie transparente ca proceduri și mod de desfășurare, astfel încât să fie eliminată orice tentativă de corupție. Toleranța organizației față de orice element de corupție este 0 (zero).

La evenimentul de lansare a organizației patronale au participat reprezentanți ai autorităților, ai industriei de apărare și ai sindicatelor.

Autor:

Autorul articolului este singurul responsabil pentru informatiile postate pe acest portal si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.


Niciun comentariu     Conectare pentru a comenta Regulament
  (9.35 stele din 17 vot(uri))