"Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic." - Albert Einstein
Rolul industriei naționale de apărare în modernizarea flotei

Cu prilejul Conferinței Internaționale Surface Warship, care a avut loc in București, în perioada 26-28 ianuarie 2016, Organizația Patronală ”Industria de Apărare” și ANCONAV (Asociația Constructorilor de Nave), cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, au organizat întâlnirea ” „Industria Naţională de Apărare - rol major în modernizarea flotei militare din România”.

Prezidiul evenimentului a fost format din:

  • Călin Stoica, consilier al prim-ministrului României pe probleme de securitate națională;
  • Neculai Banea, secretar de stat pentru industria de apărare în Ministerul Economiei, Cormețului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri;
  • Gabriel Beniamin Leș, secretar de stat pentru armamente în Ministerul Apărării Naționale;
  • contraamiral dr. Alexandru Mârșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale;
  • Floarea Șerban, director general Compania Națională Romarm și președinte Organizația Patronală ”Industria de Apărare”;
  • Gelu Stan, președinte ANCONAV.

Manifestarea a fost moderată de Bogdan Bărbulescu, vicepreședinte Organizația Patronală ”Industria de Apărare”, și a reunit participanți ai Conferinței Internaționale Surface Warship, reprezentanți ai forțelor navale din România, ai Departamentului pentru Armamente, ai industriei de apărare și ai șantierelor navale, precum și ai Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM).

Discuțiile au vizat, în principal, capacitățile pe care le are țara noastră în ceea ce privește dezvoltarea flotei militare, atât din punctul de vedere al industriei de apărare, cât și al șantierelor navale. De asemenea, specialiştii Departamentului pentru Armamente au prezentat programele de înzestrare şi programele strategice, precum şi posibilităţile de cooperare cu industria naţională de apărare şi modul de implicare a operatorilor economici autohtoni în derularea acestor programe.

Prezent la eveniment, Gabriel Beniamin Leș, secretar de stat pentru armamente în Ministerul Apărării Naționale, şi-a exprimat încrederea că această întâlnire va reprezenta o oportunitate pentru industria națională şi va permite firmelor interesate să identifice soluţii şi operatori economici autohtoni specializaţi în fabricarea de sisteme şi echipamente navale.

Totodată, contraamiral dr. Alexandru Mârșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, a subliniat importanța programului de modernizare a flotei românești, ca obiectiv strategic al Ministerului Apărării Naționale.

”În contextul unei dinamici complexe de dezvoltare a tehnologiilor militare, funrnizorii externi de echipamente și servicii specifice domeniului naval de apărare, utilizând expertiza tehnică și experiența acumulată de companiile de apărare din sectorul de stat și privat din România, pot oferi accesul la dezvoltarea, integrarea și asigurarea acestor programe majore. Consider că o astfel de abordare, printr-un parteneriat al companiilor externe cu cele din industria românească de apărare, fie de stat sau privată, va genera avatantaje reciproce pentru toți participanții.”, a declarat Neculai Banea, secretar de stat pentru industria de apărare în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

”Mediul internațional din ce în ce mai complicat și instabil impune decizii și acțiuni strategice atât pentru industria de apărare - furnizorii, cât și pentru forțele armate – beneficiarii. Drept urmare, cooperarea dintre acești doi actori ar trebui să fie solidă și eficientă, pe plan intern, cât și internațional. Industria națională de apărare a fost și trebuie să rămână în gândirea strategică a Guvernului României și a instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Promovăm cooperarea industrială și vom susține cât mai mult toate oportunitățile.”, a declarat Floarea Șerban, director general Compania Națională Romarm și președinte Organizația Patronală ”Industria de Apărare”.

Pe de altă parte, Gelu Stan, președinte ANCONAV, a prezentat activitatea Asociației Constructorilor de Nave, punând accent pe potențialul industrial al membrilor asociației. De asemenea, cinci companii din domeniu care își desfășoară activitatea în țara noastră și-au adus în prim plan capacitățile: Șantierul Naval Constanța, Damen Shipyard Galați, Thales Romania, Vard Tulcea și Daewoo-Mangalia Heavy Industries.

Evenimentul a reunit peste 70 de profesioniști din domeniu și a avut loc la Cercul Militar Național, în data de 28 ianuarie 2016.

Autor:

Autorul articolului este singurul responsabil pentru informatiile postate pe acest portal si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.


3 comentarii     Conectare pentru a comenta Regulament
  (7.71 stele din 7 vot(uri))

DanBunescu 5 years ago

Apropos domnule Les, domnule Banea si doamna g-ral Serban; sa le transmiteti domnilor Motoc, Borc si Ciolos ca imi exprim totala lipsa de incredere ca vreunul dintre dvs. poate produce ceva pozitiv pentru industria de apararea, pentru economia Romaniei si pentru interesele Romaniei in ansamblu.


DanBunescu 5 years ago

Hai acum sa vedem cum se face la "case mai mari" ca oricum cei 70 specialisti erau acolo de umplutura la fel cum a fost si acum 20 si ceva de ani la inceputul acestei ere in sala la Haiducul cand s-a facut o achizitie majora. Norvegia : 1) Ministerul Apararii propune Guvernului ! care merge in fata Parlamentului ! 2) Criteriile sunt in ordine : economic, INDUSTRIAL si la sfarsit militar ! 3) Sunt deja impuse conditii de offset foarte stringente ! La noi e o biata comisie condusa de un fost sef la o agentie de plati in agricultura. Cand suna telefonul ia pozitia de drepti si executa ce altceva sa faca ? Oficial Borc nu se implica, Ciolos nu se exista, Parlamentul este in vacanta ! PS- daca vreti va spun si castigatorul si valoarea offsetului http://www.defensenews.com/story/defense/naval/submarines/2016/04/08/norway-dcns-thyssenkrupp-submarine/82791180/


DanBunescu 5 years ago

70 specialisti in domeniu ? Nu veti avea atunci nici o problema sa obtineti maxim de offset de la cei 4 ofertanti calificati pentruetapa a doua a modernizarii fregatelor. Ah, am uitat legislatia este anti-romaneasa si nu veti avea nici o parghie de negociere. praful de pe toba si de aceasta data dar raman declaratiile complexe ale lui Neculai Banea ( daca PUMA ar avea glas...0 si gral. Floarea Serban ( nu a fost condmanata definitiv ? )