"Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic." - Albert Einstein
Quo vadis industria de apărare ?
article picture

Analiști politico-militari de pretutindeni sunt de părere că lumea contemporană va deveni mai instabilă, mai imprevizibilă, mai contradictorie, mai periculoasă. Terorismul, proliferarea ilegală a armelor de distrugere în masă, prezența ideologiilor extremiste, statele eșuate, instabilitatea regională, crizele și conflictele înghețate, proasta guvernare, competiția pentru resursele limitate în condițiile exploziei demografice prezente dar mai ales viitoare, sunt tot atâtea motive de îngrijorare. 

Pentru acestea dar și pentru ce se întâmplă sub privirile noastre în prezent cred că e nu numai necesar dar și urgent să revigorăm industria de apărare. Cum? Răspunsul e dificil atunci când problemele – din păcate atât de multe, atât de mari, acumulate de-a lungul atâtor ani, din cauze multiple, dar toate datorate „erorilor umane” – sunt abordate unilateral. Problemele industriei de apărare pot fi rezolvate numai într-o abordare globală. Strategia CSAT trebuie transpusă în realitate de mai multe autorități publice. Totul sub imperiul urgenței. Și pentru că realitățile înconjurătoare nu sunt imuabile, trebuie să avem capacitatea dar și posibilitatea de a ne adapta permanent. Consider însă că trebuie să avem un set de reguli și principii pe care trebuie să le urmărim constant.

Este ceea ce ne propunem.

Ca exemplu, ar fi necesară o mai bună colaborare între instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională cu societățile și firmele din industria de apărare.

Este ceea ce ne propunem.

Un alt exemplu ar fi ca societățile cu capital de stat să nu mai fie analizate din perspective exclusiv economice ci să fie analizate mai întâi prin prisma strategică, altfel care ar fi motivul deținerii de către stat? Apreciem că printre primele locuri ar trebui să se situeze și o mai bună colaborare între societățile cu capital de stat și cele cu capital privat.

Este ceea ce ne propunem.

Voi reveni în curând cu o abordare de detaliu a problemelor, cu propuneri de soluționare și, de ce nu, cu informări despre micile sau mai marile realizări pe care le vom avea.

Pentru un dialog constructiv, elevat, al celor care doresc să contribuie la identificarea și realizarea dezideratelor comune, propunem această cale de dialog. Dacă vom primi sugestii, idei, comentarii, înseamnă că țelul a fost atins iar noi toți vom avea de câștigat.

Autor:

Autorul articolului este singurul responsabil pentru informatiile postate pe acest portal si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.


Niciun comentariu     Conectare pentru a comenta Regulament
  (10 stele din 1 vot(uri))