"Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic." - Albert Einstein
Industria de apărare – provocări și perspective

Criza la granițele UE și NATO, criza refugiaților, terorism, șomaj, declin demografic, crize financiare, conflicte înghețate, răsturnări și surprize politico-strategice, sunt tot atâtea motive de îngrijorare care ar trebui să ne determine să fim pregătiți permanent pentru a răspunde oricărui tip de amenințare.

În ceea ce privește industria de apărare, este timpul să ne concentrăm pe prezent și viitor, să nu mai insistăm asupra trecutului, asupra neglijării vădite a acestui sector timp de 26 de ani și asupra distrugerilor, voite sau nu, dar cu siguranță ireparabile cele mai multe dintre ele.

Ceea ce trebuie remarcat, fie și în treacăt, este faptul că starea industriei de apărare se oglindește în înzestrarea forțelor sistemului național de apărare și, oricât de bine ar fi pregătiți militarii, ei nu pot câștiga un război numai cu strategii. Au nevoie de înzestrare, de dotare, astfel că industria de apărare ar trebui să constituie unul din principalii piloni ai politicii de apărare.

Pentru coerența acestei idei este strict necesară o foarte bună colaborare în scopul clădirii unei industrii robuste, stabile, solide, care să fie în același timp flexibilă, capabilă să facă față schimbărilor din mediul de securitate. Cum poate fi și robustă și flexibilă în același timp? Aparentul paradox ține în principal de leadership și, cu siguranță, el poate și trebuie să fie bine gestionat.

Organizația Patronală ”Industria de Apărare” a afirmat în nenumărate rânduri că revitalizarea industriei naționale de apărare e o necesitate stringentă și urgentă.

De ce stringentă?

 • Pentru că este un garant al protejării securității României.
 • Pentru că nu există nicăieri în lume apărare fără industrie de apărare.
 • Pentru că, în plus față de dimensiunea strategică, ea are și dimensiuni economice și sociale: dezvoltare economică, industrială, locuri de muncă mai ales în zone defavorizate, salarii mai bine plătite urmate de taxe și impozite către bugetul de stat.
 • Pentru că nu trebuie omis faptul că asigurarea unui nivel ridicat de dezvoltare economică face parte din securitatea națională.
 • Pentru că, securizând și localizând avantajele economice, oferă în același timp libertate de acțiune militară.
 • Pentru rațiuni referitoare la securitatea aprovizionării (security of supply).
 • Pentru că în situația în care România pierde capabilitățile industriale, va pierde și capacitatea de a reacționa prompt, mai ales în timp de criză, iar consecințele sunt incalculabile.

De ce urgentă?

 • Pentru că măsurile iraționale și antinaționale luate în ultimii 26 de ani au produs un declin accentuat al acestui sector, aducându-l în pragul colapsului.
 • Pentru că se vor produce efecte devastatoare în scurt timp dacă nu se vor lua măsuri urgente acum, când încă se mai poate salva ceva.

Cât privește colaborarea, aceasta ar trebui să aibă întâi de toate o dimensiune internă. Cheia succesului o constituie, ca pretutindeni în lume, o bună cooperare între guvern, industria de apărare și mediul academic, o formulă aplicată in majoritatea statelor membre UE și NATO, care se află la baza strategiilor industriei de apărare din mai multe state. Fiind un model de succes, am putea să-l preluăm fără a-i adăuga elementele „originale”, care fac uneori inaplicabil un proiect inițial foarte bun, fapt experimentat la noi de multe ori.

Considerăm că, în pofida părerilor divergente pe care le avem, ar trebui să ne așezăm la aceeași masă pe care să punem în mod onest toate problemele cărora trebuie să le găsim o rezolvare. Fără o analiză serioasă, adică pornită de la realitățile „nemachiate”, efectuată de specialiști competenți, fără interese obscure, care să aducă clarificările conceptuale strict necesare, nu se poate clădi o construcție rezistentă în domeniu.

E deja foarte târziu, dar trebuie să răspundem la multe întrebări de care până acum ne-am ferit:

 • Care este nivelul de ambiție politică în domeniu?
 • Dacă, ce și cât ar trebui privatizat?
 • Dacă, având în vedere antecedentele, n-ar trebui ca ceea ce rămâne la stat să treacă în subordinea guvernului?
 • Ar trebui semnat un pact politic pe termen lung, sau ori de câte ori se schimbă guvernarea reîncepem „reforma” acestui sector, producând mai mult confuzie?
 • Care ar fi domeniile care ar trebui păstrate sub control național, care ar fi domeniile în care se impune cooperarea internațională?

A schimba prea des stările de lucruri, a nu valorifica ceea ce există deja, nu este semn de înțelepciune. Susținem această abordare din multiple rațiuni, inclusiv pentru a evita situații precum cea din prezent, când care avem o strategie privind industria de securitate și o lege privind industria de apărare ... o lege care pare mai degrabă o lecție despre bune intenții, declarații și principii generale ale acestei industrii decât un act normativ. Abia apoi, când vom ajunge la un numitor comun, să punem în pagină un cadru legislativ clar, coerent, și eficient.

În privința colaborării și cooperării internaționale domeniul industriei de apărare, nu credem că trebuie aduse multe argumente în sprijinul acesteia. Din păcate, în prezent se remarcă absența reprezentanților industriei de la aproape toate dezbaterile și activitățile referitoare la baza industrială a apărării organizate de structurile UE și NATO, fapt care conduce la necunoașterea realităților și orientărilor din cadrul acestor organizații.

Totuși, întărirea cooperării, o mai bună colaborare în probleme de interes strategic și încheierea unor parteneriate cu actori cheie din alianțe în scopul reducerii cheltuielilor sunt măsuri benefice și conduce inclusiv la creșterea gradului de interoperabilitate. Parafrazând un teoretician am putea spune: „Defence industry is expensive; a non adequate defence industry is even more expensive.”

Sigur că este greu. Nu numai pentru că toate statele vor continua să-și urmărească interesele proprii, dar și pentru că dorim să ne așezăm cam târziu la masa tratativelor, când locurile s-au cam ocupat. Trebuie însă conștientizat dezideratul de a intra pe piața de profil și a participa la proiecte mari, complexe, cu tot ce se poate produce în România.

În pofida faptului că încrederea în capacitatea industriei de apărare a fost erodată constant, în pofida faptului că nu i s-a acordat sprijinul necesar pentru o dezvoltare și o evoluție în pas cu provocările cărora trebuie să le facă față, industria de apărare din România are încă un potențial deloc neglijabil care ar trebui valorificat, mai ales în circumstanțele prezente.

Ca o concluzie, reiterăm faptul că apărarea și industria de apărare sunt și trebuie să fie indisolubil legate, oricare ar fi misiunile la care va trebui să răspundem, atât în plan intern cât și în plan internațional. Credem, de asemenea, că o industrie de apărare solidă pe acest flanc, ar însemna un mare câștig și pentru România, dar și pentru NATO.

Aceste idei au fost prezentate de Organizația Patronală ”Industria de Apărare” în cadrul Conferinței Internaționale Bucharest Security Conference, desfășurată în perioada 11-12 noiembrie 2016, la Cercul Miliar Național.

Autor:

Autorul articolului este singurul responsabil pentru informatiile postate pe acest portal si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.


Niciun comentariu     Conectare pentru a comenta Regulament
  (9.33 stele din 6 vot(uri))