"Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic." - Albert Einstein
Industria de apărare naţională, suport al armatei şi pilon important al economiei româneşti
article picture

Situaţia industriei de apărare româneşti este un subiect care necesită în cel mai scurt timp o abordare cât se poate de coerentă şi responsabilă, în contextul nevoii de revigorare a unui sector cu potenţial ridicat al economiei, dar mai ales prin prisma intensificării preocupărilor euroatlantice pentru întărirea securităţii în regiune.

Ministrul Economiei Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, într-o vizită efectuată în acest an la cele trei unităţi Romarm din judeţul Dâmboviţa - Mija, Dragomireşti şi Moreni - sublinia necesitatea unei evaluări realiste a situaţiei economico-financiare şi manageriale a unităţilor din sectorul apărării, în condiţiile în care, în anul 2014, Guvernul a şters datorii în valoare totală de 1,1 miliarde de lei ale societăţilor de profil.

Situaţia grea prin care trec companiile româneşti cu capital integral şi majoritar de stat din industria de apărare se reflectă nu numai în pierderi financiare, ci şi în scăderea de la an la an a numărului de angajaţi, cu efecte nedorite precum deprofesionalizarea, multe din meseriile cu tradiţie din acest sector vital fiind în real pericol de dispariţie.

Pierderea de teren pe pieţele externe, dar şi restrângerea serviciilor prestate pe piaţa internă sunt aspecte la fel de dramatice ale situaţiei unei industrii de tradiţie care mai deţine, spre deosebire de alte ramuri, un potenţial real de redresare.

Semnalele de alarmă vin periodic, îndeosebi din rândul sindicatelor, însă voci importante privind necesitatea revigorării industriei de apărare se fac auzite şi din rândul membrilor legislativului.

Opiniile celor implicaţi, cu expertiză în domeniul apărării, converg spre ideea că un sprijin important îl poate oferi statul acestui sector prin comenzi ferme pentru piaţa internă, dar şi prin finanţarea şi urmărirea până la concretizare a unor proiecte care pot fi rampe de lansarea pe pieţe externe, cu produse competitive precum transportorul blindat pentru trupe (TBT 8×8) demarat în anul 2011 la Automecanica Moreni. Subvenţiile nu sunt văzute ca o soluţie viabilă. Foarte importantă este încurajarea componentei productive printr-un suport legislativ adecvat şi asigurarea unui sistem de management performant.

Atenţia pe care conducerea centrală o acordă, de exemplu, unităţilor Romarm dâmboviţene şi aprofundarea situaţiei acestora sunt semnale că Mija, Dragomireşti şi Moreni pot juca un rol important în concretizarea strategiei privind industria naţională de securitate.

Este important, însă, ca problemele industriei de apărare per ansamblu să fie abordate cu prioritate, prin adoptarea de politici predictibile, responsabile, cu impact pe termen lung. Se impune o focalizare deosebită pe reprezentarea industriei naţionale în plan extern pentru recucerirea pieţelor pierdute şi extinderea pe pieţe noi.

Efectele pe care o industrie de apărare sustenabilă şi competitivă pe pieţele interne şi externe le va avea sunt indiscutabile – de la influenţa pozitivă în economie, până la impactul în plan social, prin crearea de noi locuri de muncă cu consecinţele pozitive în lanţ - dezvoltarea serviciilor pe orizontală, apariţia de noi agenţi economici, creşterea încasărilor la bugetele locale.

Autor:

Autorul articolului este singurul responsabil pentru informatiile postate pe acest portal si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.


Niciun comentariu     Conectare pentru a comenta Regulament
  (10 stele din 1 vot(uri))