"Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic." - Albert Einstein
Industria Națională de Securitate a României. Viziune și Perspective
article picture

Industria Națională de Securitate a României se află într-un amplu proces de reorganizare și restructurare menit să-i redea rolul de industrie strategică.

Scopul acestei restructurări și reorganizări este de a o transforma într-o industrie sustenabilă, eficientă, competitivă și în același timp să fie deschisă pentru cooperare industrială și parteneriat industrial.

La baza acțiunii de reorganizare și restructurare se află Strategia privind industria națională de securitate elaborată de Comitetul pentru această industrie și aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării precum și de Guvernul României.

Pe baza acestei strategii vor fi schimbate elemente de paradigmă ale industriei în sensul că aceasta va trebui să producă tehnică militară și platforme militare moderne necesare tuturor structurilor din Sistemul de Securitate Națională a României.

Pentru a asigura creșterea eficienței și sustenabilității acestei industrii se va urmări schimbarea modelului de business dintr-un model de supraviețuire într-un model de satisfacere atât a nevoilor pieței interne cât și a celei externe.

Sperăm că prin punerea în aplicare a strategiei privind Industria Națională de Securitate, în următorii ani, industria va putea contribui mult mai mult la creșterea capacității operaționale a forțelor armate ale României.

Pe de altă parte, suntem conștienți că succesul acestei restructurări și reformări va fi asigurat prin implicarea cât mai largă a rezultatelor cercetării-dezvoltării și inovării. De aceea susținem și promovăm soluția de a consolida pilonul instituțional al cercetării și dezvoltării în domeniul industriei de apărare precum și alocarea de resurse care să contribuie atât la formarea și pregătirea unor noi cercetători și unor noi specialiști în acest domeniu, iar pe de altă parte pentru crearea infrastructurii necesare domeniului cercetării și dezvoltării avansate.

Un pilon important al strategiei este acel parteneriat industrial. Considerăm că este momentul ca industria de apărare să răspundă cât mai mult cerințelor și nevoilor de parteneriat, prin parteneriat strategic înțelegând tot ceea ce este posibil inclusiv parteneriat public privat prin atragerea unui număr cât mai mare de companii private care să vină cu resurse și cu specialiști în cadrul industriei naționale de apărare.

La fel, parteneriatul vizează și transferul de tehnologie și de know-how din cadrul industriilor dezvoltate, cele care pot să ne ajute în reducerea timpului de punere în aplicare a unor proiecte noi până la faza de testare, certificare și acceptanță.

Strategia privind Industria Națională de Securitate este o strategie pe termen lung și ne exprimăm speranța că până la urmă Industria Națională de Apărare a României va redeveni nu numai strategică dar va avea și o contribuție importantă la întărirea securității naționale a țării.

Autor:

Autorul articolului este singurul responsabil pentru informatiile postate pe acest portal si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.


Niciun comentariu     Conectare pentru a comenta Regulament
  (10 stele din 1 vot(uri))