"Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic." - Albert Einstein
Dialog între reprezentanţii industriei de apărare şi autorităţile judeţene din Dâmboviţa
article picture

Dialogul dintre reprezentanţii industriei de apărare şi autorităţile centrale şi locale reprezintă o etapă importantă a procesului de eficientizare şi revitalizare a acestei industrii strategice. Cooperarea la acest nivel devine esenţială, având în vedere că soluţionarea unor demersuri poate depinde de sprijinul acestor autorităţi.

În acest sens, la începutul lunii iulie 2015, doamna Floarea Şerban, directorul general al Companiei Naţionale ROMARM, s-a întâlnit cu domnul Ioan Marinescu, prefectul judeţului Dâmboviţa, la invitaţia acestuia, pentru a puncta problemele cu care se confruntă uzinele de profil din judeţ şi a identifica împreună modalităţile de rezolvare a acestora. De asemenea, la discuţii a participat domnul deputat Georgică Dumitru, precum şi consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean.

Discuţiile au fost dublate de vizite de lucru în cele trei filialele dâmboviţene ale ROMARM - Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni şi Uzina de Produse Speciale Dragomireşti. În cadrul întâlnirilor, conducerea fiecărei uzine a prezentat activitatea curentă şi principalele dificultăţi pe care le întâmpină.

Având la bază un dialog constructiv şi realist, au fost propuse măsuri concrete de soluţionare a unor probleme, în funcţie de prioritatea şi fezabilitatea acestora, fiind stabiliţi şi responsabilii de implementare.

Autorităţile judeţene, în conformitate cu atribuţiile acestora, şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini iniţiativele filialelor, obiectivele comune ale ambelor părţi fiind revitalizarea şi creşterea competitivităţii industriei de apărare din judeţ şi chiar la nivel naţional.

Cele trei uzine reunesc peste 900 de angajaţi, astfel că importanţa dimensiunii sociale a problematicii discutate a fost marcată prin prezenţa la întâlniri şi a reprezentanţilor sindicatelor, care au avut posibilitate să redea punctul lor de vedere.

“Faceţi ceea ce puteţi, cu ceea ce aveţi, acolo unde sunteţi” este un îndemn al lui Theodore Roosevelt. Acesta ar putea fi şi un principiu al celor implicaţi în redefinirea industriei de apărare a ţării. Este un semn bun faptul că autorităţile din teritoriu sunt dispuse să se implice în soluţionarea unor probleme din acest domeniu, iar atâta timp cât împreună vom face ceea ce putem, cu ceea ce avem şi acolo unde suntem, putem spune că suntem mai puternici pe drumul început.

Iniţiativa de colaborare a autorităţilor dâmboviţene este de apreciat, aceste prime discuţii fiind extrem de oportune. Din punct de vedere strategic, acest model ar trebui aplicat şi în alte regiuni din ţară, deoarece coeziunea triadei ROMARM – filiale – autorităţi reprezintă o condiţie indispensabilă pentru redresarea industriei de apărare.


Uzina Mecanică Mija îşi are originile în Intreprinderea Chimică şi Mecanică Mija, înfiinţată pe 5 noiembrie 1938, într-un context economic şi politic care impunea schimbări majore în industria românească. Printre fondatori se numără prof.dr. Elie Carafoli, inginer aviatic, membru al Academiei Române, considerat a fi unul dintre pionerii în aerodinamică.

În prezent, Uzina Mecanică Mija produce, în principal, diferite tipuri de lovituri antitanc, grenade cu diverse efecte, focoase, cartuşe fumigen-lacrimogene şi lansatoare multiple.


Fondata in 1968 sub numele de IAM, Uzina Automecanica Moreni este singura fabrica din Romania care produce transportoare blindate. De-a lungul anilor, Uzina Automecanica Moreni a realizat transportoare blindate amfibii pe roţi cu tracțiune 4×4, 6×6 și 8×8, printre care amfibiul blindat SAUR 1 şi SAUR 2, precum şi transportorul Zimbru.

Pe lângă capacităţile de fabricare a transportoarelor blindate, uzina dezvoltă şi alte produse destinate sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, dar şi pieţei civile.


Uzina de Produse Speciale (UPS) Dragomireşti a fost înfiinţată în 1981, iar în prezent poate produce bombe de aviaţie, diverse lovituri şi exploziv plastic. De asemenea, uzina poate efectua încărcături cumulative, explozive, pirotehnice sau cu substanţă fumigenă, precum şi dezmembrare, delaborare şi distrugere de elemente pirotehnice pentru proiectile, bombe, rachete şi componente de luptă.

Autor:

Autorul articolului este singurul responsabil pentru informatiile postate pe acest portal si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.


Niciun comentariu     Conectare pentru a comenta Regulament